Procese la teatru

Av. Roxana Mândruțiu, senior associate în cadrul Revnic, Cristian și Asociații a făcut parte dintr-o echipă inedită de actori și juriști care au dat viață, pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca, unui proiect artistic unic în țară, proiect în cadrul căruia personaje celebre ale lumii teatrului sunt judecate pentru crimele pe care le-au comis. Hamlet a fost primul pus în fața juraților, în cadrul primului episod al „Proceselor la Teatru”, ce a avut la Cluj-Napoca, în data de 11 iunie 2019.

Spectacolul a dorit să aducă în prim planul publicului un gen de spectacole-confruntare, dueluri verbale, prim-planul acestora fiind în acest episod procesul în care Hamlet a fost judecat pentru crimă. Publicul a fost invitat să decidă, în urma vizionării reprezentației artistice, a momentului săvârșirii crimei, dar și după ascultarea pledoariilor procurorului Roxana Mândruțiu și a avocatului apărării Gabriela Groza, dacă Hamlet va fi exilat în Anglia sau va primi condamnarea la moarte.

La final, publicul a decis: Hamlet a fost exilat în Anglia, fiind ridicate aproximativ 200 de cartonașe albe față de cele aproximativ 50 cartonașe negre. Prezent în sala de spectacol, în primul rând, judecătorul clujean Cristi Danileț a ridicat cartonașul negru, votul lui fiind exprimat în sensul condamării lui Hamlet. „A fost un proces inedit, pentru că a participat și publicul la jocul de pe scenă și au fost prezente foarte multe elemente juridice care pot fi utile publicului, deci elemente de drept actuale. Este adevărat că în România nu avem pedeapsa cu moartea, însă argumentația juridică a fost corectă și din punct de vedere al apărării, dar și a acuzării. Cred că publicul a judecat mai degrabă emoțional. De asta este bine în procesele de genul acesta să evităm prezența juraților. Adică aș încredința o astfel de sarcină, de a da verdictul, cuiva profesionist, unui judecător de carieră. Fiindcă jurații sunt influențați emoțional și câștiga acuzarea sau apărarea, în funcție de care dintre avocați produc emoții mai puternice juriului”, a spus Cristi Danileț.

Copyright 2020 ©   |   Home   |   GDPR   |   Contact   |   Design