Revnic, Cristian & Asociații – parteneri ai conferinței The Efficiency of Legal Norms – Migration and Human Rights
Revnic, Cristian și Asociații participă, în calitate de parteneri, la cea de a douăsprezecea ediție a Conferinței internaționale “The Efficiency of Legal Norms”, organizată de Facultatea de Drept din Cluj-Napoca din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” București și Centrul de Cercetări Juridice „Mircea Mureșan”. Aceasta are loc într-un format hibrid între 18 și 20 mai 2023.
Înalta Curte de Casație și Justiție. Preluarea cu citate a considerentelor pentru care prima instanță a respins cererea reclamantei. Hotărâre nemotivată. Admitere recurs
În data de 19 mai 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția a II-a Civilă, a pronunțat Decizia nr. 1242/2022, într-un litigiu având ca obiect „acțiune revocatorie”, prin care a admis recursul declarat de recurenta CI S.R.L. împotriva unei hotărâri pronunțate de Curtea de Apel Cluj, Secția a II-a civilă, a casat decizia atacată și a trimis cauza pentru rejudecare aceleiași instanțe.
Legile urbanismului au fost modificate. Obligații noi de informare pentru organismele sociale
În Monitorul Oficial al României cu numărul 322 din data de 18 aprilie 2021 a fost publicată Legea nr. 102/2023, care a modificat și a completat trei acte normative în vigoare: Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul și Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.
Acțiune în constatare. Expropriere de fapt. Constrângere din partea autorității în vederea cedării cu titlu gratuit a unui teren proprietate privată. Obținere despăgubiri
În data de 28.03.2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ca nefondat, recursul declarat de Municipiul Cluj împotriva Deciziei nr. 195/2022, pronunțată de Curtea de Apel Cluj – Secția I Civilă. În urma pronunțării acestei soluții, Sentința civilă nr. 703/2021 a Tribunalului Cluj, Secția Civilă, prin care s-a constatat că reclamanții I.E. și I.V. au fost expropriați de fapt în urma „cedării” unor parcele de teren afectate de o servitute de utilitate publică prin P.U.G., a rămas definitivă.
Av. Roxana Mândruțiu desemnată raportor național pentru România în cadrul Sabin Center for Climate Change Law – Columbia Law School
Roxana Mândruțiu, senior associate în cadrul S.C.A. Revnic, Cristian & Asociații, a fost desemnată raportor național pe România la Sabin Center for Climate Change Law – Columbia Law School, New York, începând cu data de 28 februarie 2023.
Amenzi pentru cei care nu raportează incidentele cibernetice, într-o nouă reglementare
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 214 din data de 15 martie 2023, a fost publicată Legea nr. 58 din 14 martie 2023 privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care stabileşte cadrul juridic şi instituţional privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor din domeniile securitate şi apărare cibernetică, mecanismele de cooperare şi responsabilităţile instituţiilor cu atribuţii în domeniile menţionate.
Acțiune împotriva Statului Român pentru neadoptarea măsurilor pentru combaterea schimbărilor climatice (Comunicat)
În data de 31.01.2023, în numele Asociației Declic și a unor persoane fizice, am înregistrat la Curtea de Apel Cluj o acțiune în contencios administrativ împotriva Guvernului României ș.a.m.d. prin care solicităm, în esență, obligarea acestora:
Noul model-cadru al contractului individual de muncă, aprobat prin Ordin de ministru (link)
În data de 9 decembrie 2022, Ordinul nr. 2171 din 25 noiembrie 2022 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de muncă a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, din nr. 1180 (moment de la care a intrat și în vigoare). Totodată, vechiul model-cadru al contractului individual de muncă, aprobat de Ordinul nr. 64/2003, cu completările și modificările ulterioare, a fost abrogat.
Avizul de mediu emis pentru proiectul aurifer Rovina, suspendat de Curtea de Apel Cluj
În data de 8 septembrie 2022, Curtea de Apel Cluj a admis cererea de recurs promovată de Asociația DECLIC și a dispus casarea în totalitate a sentinței Tribunalului Cluj, precum și suspendarea Avizului de mediu nr. 7/2022 emis de Agenția Pentru Protecția Mediului Hunedoara emis pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru „Dezvoltarea proiectului minier Rovina”, până la soluționarea pe fond a acțiunii în anulare a avizului de mediu.
Modificări importante aduse Codului Muncii și Codului Administrativ
În data de 19 octombrie 2022 în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1013, a fost pubicată Legea nr. 283/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 Codul muncii, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. Noile prevederi transpun parțial în legislația națională două Directive ale Parlamentului European și ale Consiliului European adoptate în cursul anului 2019, care și-au propus mărirea transparenței și a previzibilității condițiilor de muncă, precum și a echilibrului dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.