Noutăți și articole

Prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă – obligații pentru angajatori

De curând a fost adoptată de către Guvernul României Hotărârea nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă.

Prevenirea hărțuirii morale la locul de muncă este obligatorie încă de la mijlocul anului 2020, iar lipsa unei proceduri împotriva hărțuirii morale sau a discriminării la locul de muncă le poate aduce angajatorilor o amendă de până la 200.000 de lei.

citește

Proiectul minier Rovina – aviz de mediu anulat de Tribunalul Cluj

În data de 30.10.2023, Tribunalul Cluj a admis excepția de nelegalitate a certificatului de înscriere, înlăturându-l de la soluționarea cauzei și a admis acțiunea în contencios formulată de Asociatia DECLIC, dispunând anularea Avizului de Mediu pentru P.U.Z. zonă industrială, aferent dezvoltării proiectului minier Rovina în cadrul ariei de licență de exploatare, județul Hunedoara.

citește

Inovații și soluții în dreptul afacerilor

În perioada 16-17 iunie 2023 a avut loc la Cluj-Napoca cea de a XIII-a ediție a Conferinței Naționale de Drept Comercial. Organizată de Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, ediția din acest an a avut genericul „Inovații și soluții în dreptul afacerilor”. Societatea noastră a participat în calitate de partener.

citește

Revnic, Cristian și Asociații, parteneri ai conferinței „Inovații și soluții în dreptul afacerilor”

În perioada 16-17 iunie 2023, va avea loc cea de-a XIII-a ediție a Conferinţei Naţionale de Drept Comercial, cu tema „Inovații și soluții în dreptul afacerilor”.

citește

Revnic, Cristian & Asociații – parteneri ai conferinței The Efficiency of Legal Norms – Migration and Human Rights

Revnic, Cristian și Asociații participă, în calitate de parteneri, la cea de a douăsprezecea ediție a Conferinței internaționale “The Efficiency of Legal Norms”, organizată de Facultatea de Drept din Cluj-Napoca din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” București și Centrul de Cercetări Juridice „Mircea Mureșan”. Aceasta are loc într-un format hibrid între 18 și 20 mai 2023.

citește

Înalta Curte de Casație și Justiție. Preluarea cu citate a considerentelor pentru care prima instanță a respins cererea reclamantei. Hotărâre nemotivată. Admitere recurs

În data de 19 mai 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția a II-a Civilă, a pronunțat Decizia nr. 1242/2022, într-un litigiu având ca obiect „acțiune revocatorie”, prin care a admis recursul declarat de recurenta CI S.R.L. împotriva unei hotărâri pronunțate de Curtea de Apel Cluj, Secția a II-a civilă, a casat decizia atacată și a trimis cauza pentru rejudecare aceleiași instanțe.

citește

Legile urbanismului au fost modificate. Obligații noi de informare pentru organismele sociale

În Monitorul Oficial al României cu numărul 322 din data de 18 aprilie 2021 a fost publicată Legea nr. 102/2023, care a modificat și a completat trei acte normative în vigoare: Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul și Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.

citește

Acțiune în constatare. Expropriere de fapt. Constrângere din partea autorității în vederea cedării cu titlu gratuit a unui teren proprietate privată. Obținere despăgubiri

În data de 28.03.2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ca nefondat, recursul declarat de Municipiul Cluj împotriva Deciziei nr. 195/2022, pronunțată de Curtea de Apel Cluj – Secția I Civilă. În urma pronunțării acestei soluții, Sentința civilă nr. 703/2021 a Tribunalului Cluj, Secția Civilă, prin care s-a constatat că reclamanții I.E. și I.V. au fost expropriați de fapt în urma „cedării” unor parcele de teren afectate de o servitute de utilitate publică prin P.U.G., a rămas definitivă.

citește

Av. Roxana Mândruțiu desemnată raportor național pentru România în cadrul Sabin Center for Climate Change Law – Columbia Law School

Roxana Mândruțiu, senior associate în cadrul S.C.A. Revnic, Cristian & Asociații, a fost desemnată raportor național pe România la Sabin Center for Climate Change Law – Columbia Law School, New York, începând cu data de 28 februarie 2023. 

citește

Amenzi pentru cei care nu raportează incidentele cibernetice, într-o nouă reglementare

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 214 din data de 15 martie 2023, a fost publicată Legea nr. 58 din 14 martie 2023 privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care stabileşte cadrul juridic şi instituţional privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor din domeniile securitate şi apărare cibernetică, mecanismele de cooperare şi responsabilităţile instituţiilor cu atribuţii în domeniile menţionate.

citește

Copyright 2020 ©   |   Home   |   GDPR   |   Contact   |   Design